UF-nytt

Hantverkselever från Vansbro tog medalj i Dalamästerskapen

UF företaget I.R.L Smide UF med företagsmedlemmarna Ian Lundin, Lukas Rokka och Renate Kjellander tog ett välförtjänt brons i tävlingen Bästa Hantverk på Dalamästerskapen i Ungt Företagande, Falun. Vansbro Utbildningscenter ställde ut med 8 företag och det var I.R.L Smide som lyckades ta medalj. 

Företaget hade stora förhoppningar på tävlingen Bästa Hantverk och hade egentligen siktat in sig på en medalj av ännu ädlare valör men var naturligtvis helnöjda med sitt brons. I.R.L Smide UF, har bland annat varit i Tallin och sålt sina alster. Företaget är mest känt för sina vackra rosor av svartsmide och för sina knivar. Vd Ian Lundin säger ”Klart att vi siktade på guld, det känns lite surt att ettan och tvåan var bakföretag. Att följa ett recept är självklart ett hantverk men något som kräver betydligt mindre kompetens och erfarenhet än att från ett råmaterial smida en ros med alla dess blad”. Företaget tillverkar sina produkter ute i Snöån och går på Hantverksprogrammet i Vansbro—timring smide.

De 8 företagen från VUC åkte redan kl 06 på torsdagsmorgonen för att hinna bygga sina montrar . De var väl ackompanjerade av tre lärare från skolan som följde med Mats Gyllenvåg, Kalle Björklund och Cayenne Cranning . Tre alumnelever, f d elever ingick i arbetsstaben och två st ingick i jurygrupper. Årskurs två och ett bussades till Falun som inspiration för kommande år, så Falun intogs av Vansbroelever. Under förmiddagen var det också presentationsdags för de tre företag som kvalificerat sig för finalen i Bästa UF företag. De tre företag som försvarade skolan detta år var – SMA UF (Sebastian Ahlbäck, Ida Nordin, Kent Berglund och Johannes Runeson), Kickstart UF (Ida Tallskog & Matilda Sandbäck) samt Whitetrash UF (Anton Hesseborn). Av dessa tre var det Kickstart UF som fick den stora äran att representera Sveriges Bästa UF skola i finalen. De var ett av topp sex som fick presentera på stora scenen. Totalt slutade Kickstart UF på en hedrande 5e plats av ca 400 företag.

Under dagen avgjordes även tävlingen Bästa UF lärare som i år blev Stefan Karlberg från Vansbro Utbildningscenter. Juryns val föll på Stefan främst för hans strategiska arbete med att förankra entreprenörskapsarbetet hos all personal på skolan och för hans varma coachande arbetssätt gentemot eleverna. Stefan var nominerad både från elever, arbetskamrater och Näringslivssamverkan. Skolan håller som bäst på att kvalitetssäkra arbetet med entreprenörskap och att återigen ha Dalarnas Bästa UF lärare på skolan är ett fint kvitto på detta arbete.

Under Dalamästerskapen höll även Vansbro ett föredrag som hade titeln ”Dalarnas Framtid” där Per Anders Westhed, Oskar Lundgren, Cayenne Cranning och Johanna Christians fick berätta om skolans resa från 0 företag till att bli Sveriges Bästa UF skola på 3 år. De fick även möjlighet att beskriva hur parterna samverkar och samarbetar för att göra det möjigt att bli ännu bättre. Politiskt sett är det en av kommunens kärnfrågor, Näringslivssamverkan ser det som en självklarhet att skapa arenor för möten och att i allra högsta grad vara delaktiga i skolans arbete. Att längta till en skoldag, att vara i skolan fast man inte behöver, att tycka att det är fantastiskt roligt i skolan är sådant som hon tog upp och som Ung Företagsamhet gjorde möjligt. Cayenne Cranning som pratade både för rektor Martin Olsson och t f rektor Gunilla Stenkula beskrev hur rektorns stöd och beslut gjorde det möjligt att arbete på ett nytt sätt i skolan och hon framhöll att det här hade aldrig någonsin varit möjligt utan rektorns stöd. ”Jag hade en vision och fick fria händer att pröva och det blev ju ganska bra ” är ord som beskriver hur rektorns stöd varit en förutsättning.  

Under eftermiddagen fick Vansbroföredragshållarna även möjlighet att beskriva sitt arbete för Ulf Spendrup och Christer Bengtsson (vd för Svenskt Näringsliv). De båda är mycket imponerade av Vansbro och var mycket nyfikna på receptet och att få ta del av skolans tankar kring entreprenörskap och skolgång. Ulf och Christer var även de föredragshållare på eventet Dalarnas Framtid. Elever och lärare vände hemåt på natten efter en trevlig galamiddag i skidtältet på riksskidsstadion och var många erfarenheter rikare.

Vansbro ska även vara föredragshållare kring framtidens skola i Älvsjö den 6-7 maj när SM går av stapeln. Skolan kommer att prata vid två tillfällen för att så många som möjligt från Sveriges skol- och företagsvärld ska kunna ta del av skolans och kommunens koncept. Då kommer även Stefan Karlberg att representera Sverige i tävlingen årets UF lärare nationellt.

För kompletta resultat se ungföretagsamhet.se eller ring – Cayenne 070-321 12 86. POK!